HendrikHendrik Koppe, Purmerend
Directeur Optiebeurs Euronext
Judoka

“Laat zien dat de vooroordelen onterecht zijn”


Hendrik Koppe > Ambassadeur voor de vechtsport
“Oorspronkelijk kom ik uit de Jordaan in Amsterdam. Daar heb ik het vechten waarschijnlijk ook geleerd”, zegt Hendrik Koppe met een glimlach. Maar als de judoka pur sang praat over zijn passie judo, dan blijkt dat ‘vechten’ wellicht niet helemaal het juiste woord is. “Natuurlijk draait het bij judo om het fysieke man tot man gevecht. Maar tegelijk hoort daar wel een grote dosis respect voor je tegenstander bij. Je probeert deze uit te schakelen op basis van techniek. Judo is een complete sport. Een combinatie van fysiek, beheersing, techniek én respect voor je opponent.”
Hendrik, inmiddels 52 jaar en al judoka sinds zijn zesde levensjaar, werd vorig jaar voor de vierde keer Europees- en wereldkampioen. Als veteraan is hij nog steeds succesvol. “Ik weet niet hoe lang ik het nog vol ga houden. Er zijn sowieso weinig mensen die op mijn leeftijd nog op zo’n hoog niveau meedraaien. We zien wel. Ik hou in ieder geval mijn fysiek en conditie op peil en mijn lichaam op orde. Enkele keren trainen per week, gezonde voeding en op tijd rust. En ik kan je vertellen dat de trainingen bij mijn club SV Kodokan uit Purmerend behoorlijk pittig kunnen zijn. Aan stoppen met judo wil ik voorlopig niet denken. Komt het ooit zover, dan heb ik geen trainersambities of zo. Misschien dat ik dan meer tijd ga steken in mijn werk voor de Bondsraad van de Judo Bond Nederland.”
In de Budo Business Club ziet Hendrik wel degelijk een toegevoegde waarde. “Rondom een aantal vecht- en zelfverdedigingssporten is de sfeer niet helemaal positief, zoals dat wel het geval is bij judo en jiujitsu. Een businessclub zou op dat vlak belangrijk werk kunnen verrichten. Door meer aandacht te besteden aan jeugdtalent bijvoorbeeld. Door te laten zien dat de vooroordelen onterecht zijn en zo een negatief beeld te vermijden. De businessclub kan in dat opzicht een verbindende en stimulerende factor zijn.”

Word ambassadeur van de vechtsport.